söndag 22 februari 2015

Kycklingwok med färsk ananas



Ett gammalt recept från en asiatisk kokbok som är en riktig favorit.

Ca 1 kg kycklinglårfilé
1 dl kokos
100-200 g cashewnötter
2 gula lökar, skuren i stora bitar
8 vitlöksklyftor, hackade
1-2 röda chili
1 stor röd paprika
1 dl ostronsås
50 ml fisksås
2 tsk socker
1 färsk ananas, hackad i mindre bitar
5 salladslök, hackad

Rosta kokosen i en torr stor stekpanna. Ta ur och rosta sen cashewnötterna. Ta ur och hetta upp olja. Lägg i hackad vitlök, chili, paprika  o lök och stek på medelstark värme i några minuter. Ta ur och stek sedan kycklingen i några omgångar. Lägg tillbaka lök o grönsaker. Häll på ostronsås, fisksås, socker, cashewnötter och ananas och koka i några minuter. Strö över rostad kokos och vårlök och servera med ris. Servera gärna med en god thailändsk gurksallad.
 
1 1/2 grön gurka
1/2 röd lök, finhackad
1/2 dl koriander
1 dl jordnötter
40 ml vitvinsvinäger
2 tsk socker
1/2 dl sweet chilisås
40 ml fisksås
Ev hackad röd chili

Skala gurkorna och dela i halvor. Skrapa ur fördelen med en tesked och skär sedan i tunna skivor.
Blanda vinäger o socker, tills sockret löst sig. Blanda med hackad rödlök, koriander, sweetchili och marinera i ca 45 min. Tillsätt jordnötter, fisksås och ev lite hackad chili. Servera! 


lördag 21 februari 2015

Favorit i repris

I


Ett tillbehör som varit med på bloggen tidigare men som är så fantastiskt gott att det får vara med igen. Jag gjorde en variant ikväll som blev minst lika god som originalet. Ni måste prova detta! Från Tina Nordström 

2 paprikor, röd o gul
1 scharlottenlök
1/2 dl olivolja
1 msk vitvinsvinäger
1 msk honung
200 gr smakrik ost ( chrevre eller cheddarost)
1/2 dl russin ( helst sultanrussin)
Ca 1/2 dl Mandelspån
Salt o svartpeppar

Dela paprikorna i halvor och lägg dem på en ugnsform smörjd med olivolja. Grilla paprikorna på hög värme 250 grader  i ugnen i ca 20 min tills skalen blir svartfläckliga. Tag ut och svalna medans du finhackar löken och blandar den med olivolja, vitvinsvinäger o honung. Ta av skalen på paprikorna och dela i mindre bitar. Dela osten i bitar och blanda ner allt i dressingen tillsammans med russin o mandelspån.  
Här severats med italienska salami och potatis/jordärtskocksgratäng . Mums!

fredag 20 februari 2015

Chokladtryffeltårta


Letat på webben efter något bra chokladtårterecept men hittade inget som verkade helt perfekt... Kom på att jag själv hade ett gammalt recept från en kompis kalas för många år sen. 
Ulles chokladtryffeltårta
Kaka:
200 gr smält smör
200 gr choklad ( jag tog 150 g mörk och 50 gr ljus choklad)
2,5 dl socker
3 ägg
3 dl mjöl
Chokladkräm
150 gr choklad ( 75 g ljus o 75 g mörk)
25 gr smör
1 dl grädde

Vispa ägg o socker fluffigt. Smält under tiden chokladen över vattenbad och smält smöret exempelvis i micron. Rör ner den smälta chokladen o smöret. Rör ner mjölet. Blanda försiktigt. Smörj en form, ca 20 cm med löstagbar botten. Grädda i 175 grader i nedre delen i ca 25 min. Skall vara lite lös i mitten.
När kakan är i ugnen smälter du ytterligare choklad i vattenbadet tillsammans med grädde o smör. Låt svalna så det blir tjockt o bredbart.
När kakan kommer ut, ta ur från formen och låt svalna innan du brer på chokladkrämen. Dekorera ev med något fint strössel. Ännu godare dag två efter en natt i kylskåpet. Mustig och god, räcker till många bitar.






söndag 8 februari 2015

Panko-kokospanerad kyckling med grönsaksris



Ett recept på kycklingpaketet med kyckling minutfileer som var jättegott!
Ris:
3 dl avoriris
1 kartong svarta bönor
5 vårlök ( jag använde vårlök och purjo)
1 ask Cocktailtomater ( jag använde frysta semitorkade tomater)
1/2 gurka
2 lime
2 rivna vitlöksklyftor
2 msk olja
1/2 chili ( jag tog 1 tsk sambal olek)
200 g Sockerärtor ( jag tog vanliga gröna ärtor)
Koriander (färsk eller fryst)

kyckling:
600 gr tinad kycklingfilé
1,5 dl panko (asiatiskt ströbröd)
1 dl kokos
Salt o peppar
1 ägg
1 dl mjöl

Koka avoririset i dubbelt så mycket saltat vatten (6 dl) i 20 min. Häll av om det är vatten kvar.
Häll över i en skål och ställ att svalna. Riv skal av två lime och pressa ur saften. Blanda ner 1 tsk sambal olek ( eller 1/2 hackad chili) och 2 rivna vitlöksklyftor och 2 msk olja. Häll det över det färdigkokta riset och rör om.
Skär löken i strimlor o gurkan i bitar. Häll av bönorna och skölj dem. Dela tomaterna. 

Häll mjöl på ett fat, vispa upp ett ägg i ett annat fat, blanda panko o kokos på ett tredje fat.
Salta och krydda kycklingen, vänd i mjöl, sen ägg och sist pankoblandning och stek sedan på medeltemperatur i olja o smör.
Blanda grönsakerna, bönorna och det svalnade riset. Krydda med koriander och smaka av med salt o peppar.