måndag 13 april 2015

Citronpaj



Blev så sugen på citronpaj. Men hittade inte det ultimata receptet så jag blandade några från nätet och en bok. God blev den och hyfsat enkel att göra.

Pajdeg:
125 gr smör
1 dl socker
1 ägg
3,5-4 dl mjöl

Blanda smör och socker, rör ned ägget. Tillsätt mjölet, lite i taget. Arbeta ihop till en deg. Ställ kallt en stund i kylen. 

Citronkräm:
Saft av 2 citroner
Skal av 1/2 citron
2 dl socker
2 1/4 dl vatten
1/2 dl maizena
2 äggulor
1 msk smör
Koka upp citronsaften och skalen, socker och 1 1/4 dl vatten i en kastrull. Rör i ihop 1 dl vatten, 1/2 dl maizena och 2 äggulor i en bunke. Vispa sen när den varma vätskan i bunken. Häll tillbaka i kastrullen och koka tills den tjocknar. Häll upp i en bunke och rör ner smör. Låt svalna en stund.

Sätt på ugnen på 180 grader.
Ta nu ut degen och kavla den till en rundel som du lägger ner i pajskalet. Grädda i 13 min.   

Maräng:
4 äggvitor
2 dl socker

Vispa hårt.

Ta ut pajdegen från ugnen. Höj temperaturen till 225 grader. Häll i citronkrämen. Häll på all maräng och ställ in i ugnen ca 3-5 minuter. Kolla till den så det inte blir bränt. ( vilket min blev och jag fick skära bort hela toppen och bränna av den med gasbrännare istället)

Svalna






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar