söndag 26 oktober 2014

Snabb lövbiff med smak av fest

Till lunch idag hade jag köpt lite lövbiff men visste inte riktigt vad jag skulle göra med den. Googlade och hittade detta recept som jag nästan hade alla ingredienser till. 

Jag hade inga soltorkade tomater utan använde en burk med sardell-tomatcreme istället (se bild) och jag tog parmesanost istället för prästost.
Salladen gjorde jag med fryst avocado som tinade långsamt på lägsta temperaturen i micron. 
Det blev verkligen supergott och gick snabbt att göra. 


http://alltommat.se/recept/fylld-lovbiff-med-rodvinssky-och-avokadosallad/


Fylld lövbiff med rödvinssky och avokadosallad Receptbild - Allt om Mat

Fylld lövbiff med rödvinssky och avokadosallad

Ingredienser4 person(er)

1 tsksalt
1 tsksalt
1 msksmör
2 mskrapsolja
8-10 sttomater, soltorkade i marinad
0,5 tsksvartpeppar, nymald
2 stbakpotatisar, (à ca 400 g)
4 stlövbiff, (à 150 g) skivor
150 gprästost, vällagrad
Sky:
1 mskströsocker
1 dlvatten
1 mskbalsamvinäger
1 mskdijonsenap
1 mskkalvfond, konc
2 dlvin, rött
Sallad:
2 krmsalt
3 sttomater
1 krmsvartpeppar, nymald
0,5 mskcitron, pressad
2 stavokador

1. Sätt ugnen på 225°. Skölj potatisen och skär den i cm-tjocka skivor. Vänd skivorna i olja på en stor plåt och salta. Baka potatisen mitt i ugnen 15-20 min.
2. Finhacka ost och soltorkade tomater.  Platta ut lövbiffarna och lägg på fyllningen. Vik över och tryck ihop längs kanterna. Salta och peppra på köttet.
3. Stek lövbiffskivorna på hög värme i smör 2-3 min på varje sida.
4. Vispa ur pannan med 1 dl vatten. Tillsätt socker, vinäger, vin, kalvfond och senap i skyn och låt koka ihop på hög värme 5-10 min.
5. Skala, kärna ur och skär avokadon i bitar. Skär tomaterna i bitar.
Blanda avokado, tomat, salt, peppar och citronsaft. Servera biffarna med sky, sallad och potatisskivor.

RECEPT FRÅN 




lördag 25 oktober 2014

Risotto

Ett recept jag fått från en kollega som i sin tur fått det från en italienare. Inga konstigheter men väldigt väldigt gott...
 Drygt 4 dl avoriris
2 dl vin ( tog ett mousserande vin och det funkade utmärkt)
1 liter vatten med 2 tärningar hönsbuljong
2 små scharlottenlök
1 vitlöksklyfta
Ca 2 dl hackade champinjoner eller kantareller
Smör
Olivolja
Smakrik Parmesan

Koka upp vatten och buljong i en kastrull och håll den varm på svag värme. Finhacka scharlottenlöken och tryck till vitlöksklyftan med handloven så den blir lite platt och öppnad.
Använd en stekgryta eller en kastrull med tjock botten. Smält 1 msk smör och 1 msk olivolja och fräs löken några minuter. Häll ner riset och fräs i några minuter tills riset är glansigt men inte brunt. Tillsätt svampen. Häll på ca 2 dl vitt vin och rör tills vinet "försvunnit". Fiska upp vitlöksklyftan och släng den. Slå på 1-2 dl buljong. Rör, rör och rör med en träslev. När vätskan är borta, slå på mer och fortsätt så i ca 25 minuter och ca 9 dl buljong. Smaka av så att riset är lagom "al dente". Tillsätt 2 msk smör och ca 1 msk persilja och 1 dl riven parmesanost och rör ihop. Servera genast! 





måndag 20 oktober 2014

Kyckling från Rom

På matlagningskursen i Rom var en av rätterna en enkel kycklingrätt.

2 hela kycklingar
3-4 paprikor
2 klyftor vitlök
Lagerblad 
Olivolja
Salt o peppar

Skölj kycklingen noggrant och torka av dem med hushållspapper. Stycka vardera kyckling i ca 10 bitar. Behåll skinnet på. Hetta upp rikligt med olivolja i en stekpanna. Ta två klyftor vitlök med skal, tryck till dem med handen så de blir platta och stek dem bruna i oljan. Ta ur dem ur stekpannan o kasta dem. Stek nu kycklingdelarna i oljan i ca 10 min och rör runt. Hacka under tiden paprikorna i mindre bitar. Lägg kycklingen tillsammans med paprikor i en ugnsform tillsammans med några lagerblad, salta o peppra och ställ in i ugnen i ca 30 minuter. Det skall vara trångt i ugnsformen. Tag ut, lägg eventuellt på lite basilika. Ät med ugnspotatis som kryddats med rosmarin eller med pasta/ris. 







söndag 5 oktober 2014

Nutellasemifreddo

Med soppa till lunch är det alltid gott  med en efterrätt. gjorde en slags glass igår med nutella. Jag gjorde en halv sats vilket räckte gott och väl till oss.
Man skall ha en marängbotten, eller maränger i bitar. Jag tog en mandelmarängbotten jag hade i frysen som gjorde det lite ytterligare 'nötigt" 
2 ägg 
1 msk socker
2,5 dl grädde
200 gr nutella ( ca 1,5 dl)
1 marängbotten

Dela äggen och vispa äggvitorna med 1/2 msk socker till ett hårt skum.
Vispa ihop äggulorna med 1/2 msk socker.
Vispa grädden.
Smält nutellan nån minut i micron.
Smula marängen i botten på en form med löstagbar kant. Blanda de 3 vispade rörorna försiktigt och häll ned  i formen. Häll sedan ned nutella. Täck med plastfolie och frys i 3-4 timmar.