måndag 30 september 2013

Ugnsäpplen med mandelmassa

Igår gjorde jag en gammal favorit, ugnsbakade äpplen. Skalade och tog bort kärnhuset. Fyllde hålen med en blandning av mandelmassa en klick smör och lite kanel. Sockrade lätt på äpplena och gräddade dem i 200 grader, ca 30 min. Åt dem ljumma med vaniljsås, det var gott. Idag åt jag ett kallt äpple som var kvar,  med turkisk youghurt till och det var banne mej ännu godare;)


söndag 29 september 2013

Lax med Philadelphiaost

Jag gillar mat som inte är så krånglig att göra och gärna i ugnen. Då hinner man fixa med annat under tiden, typ slänga ihop en efterrätt. :)
Den här laxen var enkel att fixa med få ingredienser och ljuvligt god enligt minsta sonen...
4 tinade frysta laxfileer 
100 gr Philadelphiaost
2 skivor ljust bröd
Skal av 1 citron
Salt o vitpeppar
Ev fryst gräslök eller annan ört

Lägg de tinade filerna i en smord form, salta o peppra dem. Bred på Philadelphia ost. Mixa 2 brödskivor till ett ströbröd. Riv skal av citron. Strö på lite fryst gräslök på osten, strö på citronskalen och sist brödsmulorna. Ställ in mitt i ugnen ca 20-25 min. Servera med ris eller couscous och en stor grönsallad. Jag gjorde en med sallad, tomat, gurka, vårlök, äpple och lite balsamico-sås. 



lördag 28 september 2013

Supergoda kex

Min mamma har bakat jättegoda kex till ost eller bara som snacks. Känns nyttiga och jag tror de är det också.
Blanda
1 dl solroskärnot
1 dl pumpakärnor
1 dl sesamfrön
1 dl linfrö
2 dl maizena ljus såsredning
0,5 dl solrosolja eller rapsolja
Lite salt, 1/2-1 tsk

Slå på 2,5 dl kokande vatten. Rör 2-3 min så det tjocknar lite.
Häll ut på ett bakplåtspapper och smeta ut det tunnt på hela bakplåtspappret. Ett tips är att lägga ett bakplåtspapper över och pressa ut tunnt.  Strö på flingsalt.
Grädda i 150-175 grader i 50-60 min. Kolla så det inte blir bränt men det ska bli brunt på ytan så det blir knaprigt. 

onsdag 25 september 2013

Färsk rödspätta

Färsk fisk borde man köpa oftare. Gott, nyttigt och snabbt.
Gör tex den här snabba rätten. Värm 2dl cremefraiche med saffran o tomat med ca 1-2 dl vatten i en stekpanna. Lägg i färsk rödspätta i små rullar (som saltats och pepprats innan.) koka på svag värme ca 5 min tills fisken är fast och vit. Strö på lite persilja och servera med pasta eller ris och en grönsallad.




söndag 15 september 2013

Sås-tips

Har fått en ny favorit som passar till det mesta. Supergod till vårrullar och friterade grönsaker. Till kycklingfilé eller som idag till varma mackor. Finns på den nya asiatiska i klippet-huset, Örebro. 

onsdag 11 september 2013

Simons subway-kakor

När jag kom hem från jobbet idag var lillsonen taggad för bakning. Han hade surfat på nätet och sökt efter subway kakor eftersom han tycker de är så goda. Och hittat ett toppenrecept med tillhörande youtube klipp. Så "påläst" drog han igång. Och de blev supergoda! 
Receptet finns här:
http://www.baka.se/recept/subways-kakor

  • 300 gram smör
  • 2 1/4 dl socker
  • 2 1/2 dl brun farinsocker
  • 2 st ägg
  • 3 tsk vaniljsocker
  • 7 1/2 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk bikarbonat
  • 4 msk kakao
  • 200 gram grovt hackad mörk choklad

Gör så här

  1. Smält smöret. Vispa ihop farin, ägg och vaniljsocker. Blanda sedan i det smälta smöret och vispa in ordentligt. Blanda sedan i resten av ingredienserna. Fortsätt att blanda tills smeten blir som en stor ”fudgeboll”, ganska seg och kolaaktig, då blandar du till sist i den grovhackade chokladen. Dela upp smeten i mindre bollar och platta ut lite lätt på plåtar klädda med bakplåtspapper. Grädda i 175 grader ca 10 minuter. Kakorna ska ha flytit ut till ganska stora platta kakor, de är fortfarande lite svällda när de är klara i ugnen men sjunker ihop när de väl kommer ut och får svalna. Låt kakorna dock svalna lite på plåten innan du flyttar dom till ett galler, för precis när de kommer ut från ugnen så är de fortfarande ganska mjuka och kan således gå sönder och du börjar flytta dom på en gång. Låt dom svalna och sen kan de ev. förflyttas till kylen i en påse eller med plastfolie över. Ju längre du låter dom bli kalla destå krispigare och sega blir dom.





söndag 8 september 2013

Varm Potatissallad med chèvre

Bjöd på brorsans godaste potatissallad igår. 
1 kg färsk potatis
1 squash
1 röd paprika
1 gul paprika 
1 påse mangoldskott
200-300 gr chèvre 
2 msk Olivolja, 1 tsk salt och ev basilika

Dressing:
4 msk citronvinägersenap eller grov osötad senap
3 msk pressad citron
3 msk vatten
1-2 msk olivolja
2 krm salt
1 krm svartpeppar 

Sätt ugnen på 225 grader. Skölj potatisen torka av den och lägg i långpanna med olja och salt, rulla runt potatisen. In i ugnen i 10 min. Skär under tiden paprikan och squashen i bitar. Lägg ihop med potatis och in ytterligare i ugnen 15-20 min. 
Blanda dressingen och häll över grönsakerna och potatisen. Blanda i chèvre n så det smälter lite. Blanda ner mangoldblad och ev basilikablad.

lördag 7 september 2013

Västerbottentrekanter

Kräftskiva och du vill göra något annat gott tillbehör än den traditionella västerbottenpajen? Gör de här! Små Krispiga filodegstrekanter med smakrik fyllning av västerbottenost.
Köp:
200 gr västerbottenost
250 gr keso
2 ägg
1 förpackning färsk filodeg
Fryst eller färsk persilja
100 gr smör
Salt o svartpeppar

Riv eller mixa osten, tillsätt keso, ägg och persilja och mixa med ex stavmixer till en smet. Krydda med svartpeppar och lite salt.
Smält smöret. Lägg ut ett ark filodeg på ett bakplåtspapper. Pensla med smör, lägg på ett ark till. Skär i ca 5cm smala längsgående remsor. Lägg på en klick smet i ena änden, ca 2 tsk. Vik över degen till en triangel. Fortsätt vika triangeln hela vägen så det blir ett litet triangelformat paket. Pensla med smör.

Under tiden, ha en fuktig handduk på de resterande degbladen så att de inte torkar.

Fortsätt tills degen tar slut. Grädda dem i ca 10-15 min i 200 grader. Serveras ljumma.





fredag 6 september 2013

Lina pizza

På begäran, här kommer Linas mat-vegetariska pizza:


200 gr morötter
200 gr palsternacka
2 vitlöksklyftor
2 msk paprikapulver
1 msk torkad oregano
2 tsk spiskummin
1 krm chilipeppar
3/4 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 burk pizzasås (ex Pulpa)
3 dl vatten
Färdig pizzadeg, typ XXL som täcker en hel plåt
100 gr riven ost
1 gul lök

Topping:
2 tomater
1/2 gurka
1/2 romansallad
1 burk majs
100-150 gr nachochips
blad av färsk basilika
ev gräddfil

Riv morötter och palsternacka. Fräs i olja i en panna med kant. Tillsätt 2 pressade vitlöksklyftor och alla kryddor. Häll på pizzasåsen och 3 dl vatten. Låt puttra tills vattnet kokat in.
Rulla ut pizzadegen på ett bakplåtspapper. Fördela tomatröran på och skiva på tunna lökskivor. Häll på riven ost och grädda i 250 grader ca 12 min.
Ta ut pizzan och lägg på alla grönsaker och nachochips. Supergott! Man kan ju också lägga på skinka, räkor avocado eller andra favoritgrönsaker.  Vi hade också gräddfil till.


tisdag 3 september 2013

Rabarberpaj med maräng

Experimenterade lite i köket ikväll med säsongens sista rabarber. Gjorde en botten av:
2 dl vetemjöl
1,5 dl mandelmjöl
0,5 dl socker
130 gr kallt smör
Geggade ihop allt och tryckte ut i en pajform. Ställde in i frysen i ca 15 min.
Hackade 6 stjälkar rabarber i små bitar och blandade med ca 1 dl socker. Sätt på ugnen på 225 grader.
Vispa 4 äggvitor med 1,5 dl socker till hård maräng. 

Lägg i rabarbern i formen och grädda på 225 grader i 15 min. Ta ut och strö ev på lite potatismjöl. Bred på marängen och sänk temperaturen i ugnen till 200 grader. Grädda ytterligare 10-15 min. Låt svalna och ät med vaniljsås eller glass.